NABA Boxing Nijmegen maakt meiden Willemskwartier meer mans

door Maarten Omvlee

In het kader van ‘Boks je fit voor iedereen’ wordt woensdag 23 maart 2016 de eerste weerbaarheidscursus voor tienermeisjes afgerond in voorzieningenhart ’t Hert vanaf 15.00 uur. ‘Boks je fit voor iedereen’ is een project van NABA Boxing Nijmegen. Vanaf 2014 probeert NABA alle leeftijden van het Willemskwartier in beweging te krijgen en te laten ervaren dat boksen goed is voor lijf en geest, De meiden die deelnemen aan de weerbaarheidstraining ronden na vijf weken hun kennismaking met nadenken over zichzelf, hoe de wereld op hen reageert en het nut van bewegen af met een praktijkgericht examen. Daarmee slaat NABA, als vertrouwde vereniging van het Willemskwartier, met dit maal speciale aandacht voor het opgroeiende ‘zwakke’ geslacht, de plank, net als bij haar andere activiteiten, verre van mis.

Willemskwartier boksen meiden sport

Cursusleider Manja Peters, voorzitter van NABA Boxing Nijmegen, heeft met een uitgebalanceerd lespakket in vijf weken tijd dames in de dop al sportend aan het denken gezet. De voormalige Nederlands bokskampioen legt, met veel tijd voor alle deelnemers, het verband tussen lichamelijke- en geestelijke kracht. Peters laat haar cursisten ervaren dat een betere conditie, gekoppeld aan emotionele stabiliteit, de gewenste voedingsbodem vormt voor verhoging van de weerbaarheid. Gedurende ruim een maand worden er thema’s besproken en vertaald naar het dagelijks leven: Sterk staan, Stop!, dit wil ik niet, Lichaamstaal, Zelfbescherming, Hulp vragen bij een probleem, Trots zijn op jezelf.

Bij de weerbaarheidstraining hoort een cursusmap. Korte, krachtige informatie met aansprekende opdrachten geven, naast zweten in sportkleding, de juiste houvast voor de meiden van het Willemskwartier om de weerbaarheidstraining te gebruiken als basis voor persoonlijke groei. Er wordt hen letterlijk een spiegel voorgehouden. Om er voor te zorgen dat ze loskomen van vooroordelen, onverschilligheid en passiviteit. Zodat de meiden, op weg naar volwassenheid, met meer begrip voor hun omgeving, in het dagelijkse leven makkelijker hun weg vinden. De map dient als rode draad voor momenten dat de tieners in hun vrije tijd gericht willen oefenen.

Willemskwartier boksen meiden sport

‘Boks je fit voor iedereen’, het langlopende project van NABA Boxing Nijmegen, wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw). Behalve trainingen op het gebied van weerbaarheid voor jonge dames, wil NABA alle bevolkingsgroepen van het Nijmeegse Willemskwartier warm laten lopen voor bewegen in het algemeen en boksen in het bijzonder.

Doordat NABA Boxing Nijmegen vanuit ’t Hert aan de Thijmstraat samenwerkt met Tandem, Ouder kind centrum, Sportservice en GGD, wordt bewust bewegen voor alle wijkbewoners makkelijk toegankelijk gemaakt. De bokssport wordt tegelijkertijd, als manier om gezonder te leven en evenwichtiger te kijken naar jezelf en anderen, zorgvuldig aangeboden. De financiële bijdrage van ZonMw zorgt ervoor dat NABA de diverse sportieve- en maatschappelijke activiteiten gratis, zoals de weerbaarheidstraining voor tienermeiden, of tegen een kleine vergoeding aan kan bieden. Op 9 april 2016 bestaat voorzieningenhart ’t Hert, het culturele hart van het Willemskwartier, vijf jaar. Dat is een uitstekend moment om kennis te maken met de maatschappelijke rol die de oudste boksvereniging van de oudste stad van Nederland vervult in één van de oudste wijken van de Keizer Karel stad. Waar tussen Graafseweg en Groenestraat, de Willemsweg al decennialang de levensader van de buurt is.

Maar eerst zal Manja Peters op 23 maart, tijdens het afsluitende examen van de weerbaarheidstraining voor meiden uit het Willemskwartier, aantonen dat met wilskracht niets onmogelijk is. Want op de laatste woensdag van de training slaan alle cursisten, à la voormalig wereldkampioen karate Otti Roethof, een plank doormidden. Daarna krijgen de meiden hun diploma als blijk van waardering, omdat ze door het volgen van de weerbaarheidstraining de eerste stappen hebben gezet om meer mans te worden in een maatschappij waarin verantwoord voor jezelf opkomen alsmaar belangrijker wordt.

Deel met vrienden